Direct naar content
Logo Graceland festival

‘Ademhaling kan je lichaam en ziel tot rust brengen.’

Jan Verduijn leidt een meditatie met ademoefeningen op de Graceland Retreat en is de stem van de nieuwe podcast Graceland Op Adem, ontwikkeld door Op Adem, Graceland Festival en Protestantse Kerk Nederland. Dit is een meditatie-podcast die je laat vertragen en helpt om tot rust te komen, geïnspireerd door eeuwenoude christelijke gebruiken. ‘Door te focussen op je ademhaling, kun je je lichaam en ziel tot rust brengen,’ vertelt Jan. In dit interview vertelt hij over zijn liefde voor adem en wat hij tijdens de Graceland Retreat gaat doen. 

Wat doe je in het dagelijks leven?
‘Ik werk als pionier en ademtrainer bij Op Adem. Wat Op Adem nu is, miste ik 9 jaar geleden zelf. Een plek om met andere mensen, die ook mijn spirituele taal spreken, tot rust te komen.

‘In algemene zin hebben we snelle en drukke levens. We moeten elkaar aanmoedigen om te vertragen. Op Adem helpt hierbij, want dit in je eentje doen is best wel lastig, een leven creëren met meer rust en ontspanning. Daar helpen onze cursussen bij.’

Wat is Op Adem?
‘Het is een beweging van jonge mensen die elkaar helpt tot rust te komen door meditatie, community, ademwerk en gebed. Er is een goede verdeling met ademoefeningen, meditatie, lichaamswerk en gebed.

Hoe ben je bij ademhalingsoefeningen terechtgekomen?
‘Mijn vrouw werd ziek en overleed een aantal jaren later. Dit was een hele zware tijd waarin ik niet echt kon bidden. Zo ben ik op het spoor gekomen van de ademhaling als stressreductie. En ik zocht naar een bijbelse manier om dit te doen.’

Wat bracht het je?
‘De oefeningen gaven ontspanning. Toen ik ontspanning vond, ben ik verder gaan kijken. Als ik mijn adem tot rust breng, kan dat dan ook met mijn ziel? Het woord ruach wordt veel gebruikt in de bijbel en heeft twee betekenissen. Het betekent Geest, maar ook adem. Dat sprak me heel erg aan. Ademhalen is niet alleen fysiek, maar ook spiritueel, als je daar voor openstaat. De Goddelijke geest nodigt uit. Zo vond ik de weg naar het ademgebed. Ik kwam erachter dat er christelijke monniken zijn die bidden op de ademhaling. Dat werd mijn vaste vorm van gebed.  

‘De ademhaling is de beste manier om tot rust te komen. Je kunt je lichaam zo in een kalmere staat brengen. En dat beïnvloedt de geest weer en heeft mij ontzettend geholpen. Daarnaast is er ook de geestelijke dimensie. Door het innerlijk gebed, de rust in hart en ziel te vinden, kun je daarin iets van God’s zielsrust ervaren. Dit gaat makkelijker als onze lichaam en geest tot rust zijn. Dan is het makkelijker je te richten op iets dat groter is dan jezelf. En dat helpt weer op alle gebieden van je menszijn.’

Hoe gaat zo’n ademgebed in zijn werk?
‘Ik liep zelf zo vast, dat ik niet meer kon bidden. Wat voor woorden moet ik geven aan zo’n verdriet? In de bijbel staat ook dat een zucht al een gebed kan zijn. Als een soort uiting van verdriet naar God. Voor mij hielp het verkorte Jezus-gebed hierin heel erg. Je spreekt alleen de naam van Jezus uit, op in- en uitademing. En dat bracht rust. Tegenwoordig zit het er zo in, dat als ik om mijn ademhaling let, er al snel een klein gebed mee komt.’

Waarin match je met Graceland?
‘Ik heb dezelfde blijvende, zoekende en nieuwsgierige houding naar zowel nieuwe kanten van jezelf, als nieuwe kanten van God. Dat heeft Graceland ook!’

Wat ga je precies doen tijdens de Graceland Retreat?
‘Ik loop tijdens de sessie vier dimensies langs: het lichaam, de geest, het hart en de ziel.  Aan de hand van ademoefeningen, meditatie en innerlijk gebed, onderzoeken we deze vier thema’s.’

Wat kunnen we van de podcast Graceland Op Adem verwachten?
‘Het is prachtige samenwerking tussen Op Adem en Graceland. We helpen je een maand lang elke werkdag om te vertragen, door ademhalingsoefeningen en door christelijke meditatie. Zie het als een bewust moment op de dag om tot rust te komen. Je wordt echt meegenomen in de ademoefeningen en de geleide meditatie, ervaring hiermee is dus niet nodig. En het mooie is: je kunt hem telkens opnieuw gebruiken, wanneer je maar wilt.’

 Waar zie je het meest naar uit tijdens de retreat?
‘Ik hoop dat er een collectieve rust ontstaat. Als je samen rust zoekt, kan dat haast heilig aanvoelen en kom ik zelf ook tot rust. Ik ben even vaak deelnemer als leider. Ik zie er erg naar uit dat te beleven.’

De podcast is te luisteren op spotify, daar kun je nu al de preview luisteren. Wil je niks missen? Volg de podcast daar. Vind je hem leuk? Laat dan een beoordeling achter, zo vinden anderen de podcast sneller.