Direct naar content
Logo Graceland festival
28 april 2022

De God daar buiten

In haar boek This Here Flesh vertelt Cole Arthur Riley over die ene keer in de McDonalds waar ze haar bijbelstudieleider een pikante bekentenis deed: ‘I told her I didn’t want Jesus in my heart.’ En terwijl haar gesprekspartner een verwoede poging deed het belang van Jezus in haar hart uit te leggen, raakte Cole op stoom. ‘Ik wil dat God daar búiten iets aan het doen is’, zei ze knikkend richting de straat achter het glas. ‘I want a God who is someplace.’

Wat ontdek je als je de vraag anders gaat stellen? Als je je niet afvraagt wie of wat God is, maar waar God is? En dat je er dan van uit gaat dat God iets aan het doen is? Met welke ogen kijk je dan naar de wereld om je heen? 

Met ons jaarthema Heel de Wereld openen we ons hiervoor: God is ergens, en is iets aan het doen. En dat ergens kan overal zijn, ook – of juist? – op de plekken en bij de mensen die nu buiten je blikveld vallen. En dat iets kan alles zijn, ook – of juist? – op manieren die niet passen bij jouw verwachtingen van God. Als je met aandacht kijkt en luistert, open en onderzoekend bent, kun je de bewegingen steeds meer gaan herkennen. Je ziet ze in alles wat met liefde te maken heeft, met heelheid, met hoop, met vreugde. Grote woorden die zichzelf vaak waarmaken in het klein. Zo klein dat alleen de geoefende kijker ze ziet. 

We nodigen je uit mee op reis te gaan. Ons festival zal bruisen van de kleuren, talen, culturen, verhalen. En in al die veelkleurigheid, verschillende stijlen, verschillende talen willen we elkaar verstaan en ontmoeten. En daarmee oefenen als we dat moeilijk vinden. We hopen dat het festival een heilige ruimte mag zijn waar gevierd en gerouwd mag worden. Een plek van broodnodige rust én onrust. 

Iemand vroeg aan zanger Nick Cave hoe hij voor zichzelf die ‘heilige ruimte’ maakt waarin hij zijn muziek schrijft. Eerst dacht hij dat het zijn kantoor was, volgepropt met boeken, prullaria, zijn typemachine en rondslingerende aantekeningen. Maar toen hij zijn kantoor schonk aan een tentoonstelling en het zonder moest doen, ontdekte hij dat hij zijn heilige ruimte altijd bij zich had: zijn eigen verbeelding. Maar langzamerhand is hij zich gaan afvragen of dat wel klopt, en hij kwam tot een nieuwe conclusie: 

“Perhaps, the sacred space is simply the world itself – a hallowed place where we all exist at this time, where we engage with life in all its many tempers, within the present moment. Perhaps the thing we have spent so much time escaping, or attempting to create, was there all along – the blessed space, the sacred space, the truly creative place – the world around us.” 

God die ergens iets aan het doen is. Dat is een heilige ruimte. Waar briljante muziek wordt geschreven. Waar iemand zorgt voor mensen waar verder niemand om geeft. Waar stemmen klinken de onrecht aan de kaak stellen. Waar vredestichters liefde voor hun vijanden hebben. Waar je zwaait naar de buurvrouw. Waar iemand met aandacht luistert naar het verhaal van een kind. Een bak met water neerzet voor de vogels om uit te drinken. Of een zomerfeest in de polder waar maandenlang met liefde aan is gewerkt en waar zo ongelofelijk veel moois te vinden gaat zijn.

We zien er naar uit het feest van Heel de Wereld met jou te vieren!

Share the love!

Lees ook iets anders