Direct naar content
Logo Graceland festival

Géonne Hartman over huiskamerconcerten, de camino en de magie van het optreden

Binnen vijf minuten tovert ze haar eigen huiskamer om tot concertzaal, een zuivere, zoete stem die zingt over diepe onderwerpen klinkt door de kamer. Géonne Hartman neemt je mee op reis en dat ze dit wilde, wist ze al vroeg. ‘Al vanaf dat ik jong was wilde ik het podium op, na het conservatorium is dat verlangen alleen maar sterker geworden.’’

Géonne Hartman (27) speelt indiefolk muziek en dat heeft het beste van twee werelden. ‘Het heeft de mooie teksten van folkmuziek en de melodieën mogen af en toe wat spannender zijn,’ legt ze uit. Na haar opleiding op het conservatorium, trad ze veel op en vorig jaar bracht ze haar debuutalbum uit. Inmiddels schrijft ze aan haar tweede plaat.

De magie van het optreden zit voor haar in het contact met haar publiek. ‘Als ik voel dat we opdezelfde golflengte komen; heel magisch,’ vertelt Géonne. ‘Ik maak iets mee door op te treden, maar zij ontvangen ook iets van mij.’ Verwacht bij haar geen rustige bedoeling tijdens haar optredens. ‘Ik houd van een levendige boel, als er kinderen bij zijn en ik laat mensen graag meezingen.’ 

Ze haalt haar inspiratie uit andere artiesten, zoals Feist. ‘Haar wijze teksten en de rust in haar hele zijn is prachtig.’ Andere inspiratie haalt ze uit artiesten als The Weather Station en Adrianne Lenker. Haar liefde voor folk begon op de middelbare school, toen een docent haar Eefje de Visser aanraadde. ‘Sindsdien is zij een inspiratie voor mij.’ 

Onlangs liep Géonne de Camino, waar ze vele kilometers per dag liep. Ze liep hem voor de stilte en de mooie ontmoetingen. ‘Soms moest ik echt duidelijk aangeven dat ik even alleen wilde lopen. Je komt zoveel mensen tegen.’ lacht ze, ‘zo’n lange tocht doet je wel nadenken, waar wil je heen? Wat is je grotere doel? In Amerika en Engeland is er meer ruimte voor artiesten zoals ik.’ 

Maar voor nu is er de focus op Nederland en de huiskamerconcerten door heel het land. Mensen kunnen een intiem concert verwachten. ‘Ik hoop dat ik meer achtergrondverhalen kan vertellen, zoals in het theater.’ legt ze uit. De verschillende huiskamers bieden ook nieuwe mogelijkheden, nu ze dichter op het publiek zit en flexibeler in contact staat, of het spelen van nieuwe versies: ‘De meeste liedjes veranderen zodra je gaat spelen, in ontmoeting met anderen. Daar zie ik naar uit!’ 

Géonne Hartman speelt verschillende huiskamerconcerten door heel het land. Klik voor plekken en tickets op de knop hieronder!