Direct naar content
Logo Graceland festival

Muziek zit in alles, ook in een klimmende eekhoorn

Zijn hele leven maakt hij al muziek en tijdens het conservatorium ontwikkelde hij liefde voor pianomuziek zonder woorden. ‘In alles zit muziek en ik vind het prachtig als mijn muziek mensen raakt,’ vertelt Bart Hanswijk, ‘Tijdens de tour kwamen veel mensen naar me toe die geraakt waren door de muziek. Die wegdroomden naar mooie herinneringen.’ Mensen raken met muziek is ook het doel tijdens de Graceland Retreat. In dit interview vertelt hij meer over zijn muziek, inspiratie en over zijn ligconcerten.

Wat doe je in het dagelijks leven?

‘Ik heb vier jaar conservatorium gedaan in Utrecht. Daar kreeg ik een vak dat heet Creating Music en zo ben ik begonnen met eigen liedjes schrijven en componeren. Dit vond ik heel interessant en tijdens mijn afstudeerproject heb ik vooral eigen muziek gespeeld. Een vriend van mij was op vakantie in Kirgizië en vroeg me om muziek te maken onder zijn filmbeelden. Die supermooie natuurbeelden waren een inspiratie voor de muziek die ik maak. Dit vond ik geweldig om te doen. Toen vroeg ik me af: wat zou er gebeuren als ik dit serieuzer zou aanpakken? Ik schreef muziek, nam het op en zette het op Spotify. Dat werd goed opgepakt en gewaardeerd. Ik ben meer muziek gaan schrijven en gaan touren en nu heb ik een studio in Ede waar ik veel muziek maak.’

Wat vind je zo leuk aan eigen muziek maken?

‘Ik vind het heel bijzonder dat je losse elementen bij elkaar brengt tot iets moois. Dat je van niets, iets maakt. En dat zich een verhaal aan instrumenten vormt. Ik vind het heel leuk om te kijken hoe een ander instrument een pianopartij kan aanvullen. Hoe kan de emotie of het verhaal sterker worden? Het is een samenspel van allerlei ingrediënten waarbij ik een mooie maaltijd probeer te maken, en zelf muzikale kok ben.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Trots is een groot woord. Wat ik bijzonder vind, is dat de muziek die ik maak ook iets voor de ander betekent. In eerste instantie is het voor mij emotionele verwerking, of me-time. Zodra ik het naar buiten breng, is het een cadeau aan andere mensen. Tijdens de tour kwamen veel mensen naar me toe die geroerd waren door de muziek, of goede herinneringen kregen: ze hebben wat aan mijn muziek.’

Op je site staat ‘Music to Unhurry.’; vanwaar?

‘Ik vergeet snel om rust te pakken of uit de haast te stappen. Vervelen wordt snel als negatief gezien. Ik merk dat als ik me verveel, letterlijk niks doe, dat ik dan vaak een stuk creatiever wordt. De schoonheid van onthaasten en in rust zijn is de basis van mijn muziek. Afgelopen mei bracht ik de EP Moments uit, die gaat over in het moment zijn. In haast zie je niet de schoonheid om je heen, terwijl het in vijf seconden tot je kan komen. Een van mijn liedjes is geïnspireerd op het zien van een eekhoorn. Ik zag een eekhoorn en dacht: dit wil ik nu even meemaken. Dus heb ik vijf minuten gekeken. Ik was zo geïnspireerd door de eekhoorn die eten zocht, in de boom klom, zich waste. In die zin kan muziek ook in een eekhoorn zitten. Onthaasten kan ruimte geven aan de schoonheid die er is en die op te merken. Ik hoop dat mijn muziek helpt om die onthaasting te vinden en te zien.’

Waar haal je verder je inspiratie vandaan?

‘Vooral uit de natuur en de wereld om ons heen. De dagelijkse dingen, interactie met jezelf of tussen mensen. Laatst schreef ik een nieuw liedje nadat ik de gebedsoproep hoorde uit de moskee. Dat geluid inspireerde mij, de emotie die ik dacht te horen, de muziek. Daar associeer ik dan op door en dan kan het een liedje worden.’

Waarin match je met wat Graceland doet?

‘Graceland is altijd op zoek naar frisse, nieuwe vormen van spiritueel bezig zijn. Ook zijn alle genres te horen. Er is ook ruimte om een bepaalde verstilling te zoeken, of juist mensen uitdagen om anders te denken. Ik vind het tof dat bij Graceland nieuwe manieren podium krijgen en niet alleen ouderwetse. Ook mijn muziek blijft vragen stellen, soms juist door het uitblijven van woorden. Het zet de luisteraar aan het werk, je mag uit je comfortzone komen. In die zin hoop ik soms dat mijn muziek een uitdaging is om jezelf op te zoeken, met jezelf in te checken: hoe gaat het nou echt? Ik speelde eerder op Graceland bij een lampionnenoptocht waarbij mensen met een lampion naar de steiger liepen en daar gingen zitten luisteren. Het was niet helemaal duidelijk wat we precies deden, maar het deed iets. En dat is mooi.’

Wat ga je doen/spelen op Graceland Retreat?

‘Tijdens mijn concert mag je lekker gaan liggen en je ding doen. Wil je kijken? Prima! Ga je liever lezen? Dat kan ook. Ik speel solo, in de intieme setting van de kapel. Het wordt een poosje onthaasten en met jezelf zijn.’

Waar kijk je het meest naar uit?

‘Ik ben benieuwd hoe al die verschillende mensen reageren op het concert. Het is één concert, maar er zijn tientallen ervaringen. Daar ben ik benieuwd naar; wat iedereen ziet, hoort en ervaart. Want je kunt hetzelfde meemaken, maar wat je ervaart, dát kan verschillen.’