Direct naar content
Logo Graceland festival

Esther van Fenema

  • Spreker

Esther van Fenema drukt ons tijdens Graceland Festival 2023 met de neus op de pijnlijke feiten van de mens als individu. Haar boek ‘Het verlaten individu’ geeft woorden aan een persoonlijke zoektocht rond de vraag waarom we zo weinig verbinding voelen met elkaar en zo veel mensen eenzaam ronddolen in het leven. Het stelt vragen bij het collectieve gevoel van leegte in onze samenleving: waar komen we vandaan en hebben we misschien ergens de verkeerde afslag genomen?

Aan de hand van de zeven hoofdzonden neemt Esther ons mee door de pijn van het verlaten individu anno nu. Ze voegde hier een achtste hoofdzonde aan toe: de leegte, als gevolg van een aantal decennia grenzeloze overgave aan de andere zeven hoofdzonden.

Esther van Fenema (1970) werkte ruim tien jaar als psychiater in het LUMC. Momenteel heeft ze een praktijk voor high performers en werkt ze in de ggz bij de crisisdienst. Naast ‘Het verlaten individu’ (2022) schreef ze ‘Het ontstemde brein’ en ‘Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn’ (2020). 

Esther bepleit meer openheid over psychische klachten. Ze lanceerde het jaarlijks terugkerende depressiegala waaruit een publiekscampagne voortkwam. Ze publiceert veelvuldig in kranten, zoals Trouw en de Volkskrant. Ook is ze vaste gast op in radio- en tv. Spannend was haar TV-programma BN’ers in therapie, waarmee ze het taboe op psychische hulp opnieuw wilde doorbreken. Tenslotte is ze professioneel violiste met een conservatorium-achtergrond.

Waar en wanneer

Dag Tijd Podium
Zaterdag 19 augustus 16:45 – 17:45 De Vrienden
Share the love!