Direct naar content
Logo Graceland festival

Inclusiviteit 2.0

  • Spectrum
  • Spreker

Ga eens een uur zitten voor wat dat nou écht betekent: ‘inclusiviteit’. Is dat een soort ruimhartigheid naar de ander, een royaal kado dat jij aan iemand geeft die door een ander veroordeeld wordt? Hoe gelijkwaardig zijn we nu eigenlijk als we streven naar inclusiviteit? En hoe anders wordt het als we zeggen: ik ben net als jij?

Spectrum streeft in alles naar een diepere, meer radicale inclusiviteit. Een inclusiviteit 2.0, zo je wil. Want als we écht met elkaar in contact willen staan, dan is dat een klus. Een flinke en vaak ongemakkelijke klus. Niet per se altijd één waar je een lekker warm gevoel aan overhoudt.

Inclusiviteit 2.0 is een opgave die schuurt en ons in verlegenheid kan brengen. Die ons dwingt om onder ogen te zien wat er in ons zelf leeft aan oordelen, ideeën of voorkeuren. Om vanuit die realisatie ons te openen voor de werkelijkheid van de ander. Zo wordt inclusiviteit van een soms wat makkelijke modeterm diepgaand en verrijkend.

Kom luisteren en denk mee over wat ons te doen staat als we écht contact met elkaar willen maken. Hoe kan de radicale inclusiviteit van ‘Ik net als jij’ ons daar brengen? Hoe kunnen we een ‘gemeenschap van veiligen’ worden waar ieder zijn of haar plek inneemt? Niet omdat we zo graag ‘inclusief willen zijn’, maar omdat we bereid zijn om mens onder de mensen te zijn.

Share the love!