Direct naar content
Logo Graceland festival

Groen Grasland

Graceland Festival is de Schepper dankbaar die ons laat genieten van deze prachtige aarde in al zijn schoonheid. We onderkennen de uitputting van de aarde en willen ons inzetten voor het behoud van deze schepping. Door middel van een driejarig duurzaamheidsplan werken we toe naar een circulair festival. Grote doelen worden meer haalbaar in kleine stappen, we nemen je graag mee in de stappen die we dit jaar nemen.

Afval
In 2021 introduceerden we de Graceland Festivalbekers voor warme en koude dranken. In 2023 waren er helemaal geen wegwerpbekers meer. We motiveren je om elk jaar je Gracelandmok en beker aan te schaffen.

Hoe het werkt? Bestel je drinken en lever je eigen beker in, je krijgt een schone gevulde beker mét inhoud terug. Onze dranken worden geschonken uit recyclebaar materiaal.
We scheiden glas en papierafval. Overig afval wordt verwerkt door onze afvalverwerker Renewi. Voor decor en styling maken we zoveel mogelijk gebruik van tweedehands materialen.

Energie
Dit jaar draaien onze aggregaten op GTL diesel. GTL staat voor Gas To Liquid, een synthetische dieselbrandstof en is een belangrijke stap in verduurzaming van brandstof. De brandstof is biologisch afbreekbaar en er is minder uitstoot van schadelijke stoffen vergeleken met de diesel die we voorgaande jaren gebruikten. Hopelijk volgend jaar nog een stapje dichterbij uitstootvrij!
Voor onze verlichting wordt er dit jaar meer gebruik gemaakt van LED-lampen. LED-lampen verbruiken minder energie, hebben een langere levensduur en in het productieproces worden minder schadelijke stoffen gebruikt dan bij bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen. Door deze factoren draagt de keuze voor LED lampen bij aan vermindering van CO2 uitstoot.

Heerlijk eten en drinken
De cateraars voor bezoekers én medewerkers bieden voedzame en verantwoorde maaltijden aan. Naast smaakvolle vegetarische maaltijden wordt de maaltijd mét vlees alleen geserveerd als dit vlees verantwoord en lokaal verkregen is.
Nederland is gezegend met heerlijk kraanwater. Daarom tappen we dit rechtstreeks uit de kraan en is het kopen van een flesje water overbodig. Ook verkopen we een Graceland Festival-fles, duurzaam gemaakt!

Samen
Vooruitkomen doe je samen. Ons festival is ook toegankelijk voor onze medemens met een kleinere beurs,  zonder verblijfsstatus of in moeilijke situaties. Voor deze festivalganger zijn er vrijkaarten en enkele gratis consumptiemunten. We werken hierin samen met het Leger des Heils, Voedselbank Harderwijk en Den Haag Wereldhuis en de Haella Stichting maakt dit mede mogelijk.

Doe jij mee? Je kunt een maaltijd of drankje kopen, maar niet zelf nuttigen. Je betaalt hiervoor het juiste aantal muntjes en daarvoor wordt een uitgestelde maaltijd of drankje genoteerd op het krijtbord. De festivalganger met minder mogelijkheden kan op basis van die informatie  een gratis maaltijd en/of drankje halen.

Volgend jaar hopen we dat: je bij je ticket een boompje kunt kopen om je CO2 uitstoot van het festival te compenseren, je de bus kunt pakken naar ons festival samen met andere festivalvierders, onze artiesten meer carpoolen, we geen wegwerpbekers meer gebruiken, we een deel van het afval ter plekke recyclen, je kennismaakt met lokale producten, je meer programma aan te bieden die je nog meer helpen om duurzame keuzes te maken en nog veel meer!