Direct naar content
Logo Graceland festival

Toegankelijkheid

Graceland Festival wil een festival zijn voor iedereen. Ook voor mensen met een beperking proberen we zo goed mogelijk toegankelijk te zijn. Sinds 2022 heeft het Graceland Festival een coördinator Toegankelijkheid aangesteld die met de organisatie meedenkt over hoe het festival zo goed mogelijk toegankelijk kan zijn voor zo veel mogelijk mensen. Samen proberen we jou als bezoeker te informeren over wat er mogelijk is en proberen we ook zo veel mogelijk te realiseren. Heb je vragen of opmerkingen over toegankelijkheid, mis je iets op de website of heb je nog goede ideeën, dan horen we dat graag, je kan een mail sturen aan info@gracelandfestival.nl

Omdat het Graceland Festival nog maar een klein festival is, is het prettig om te weten hoeveel mensen er gebruik gaan maken van de voorzieningen zoals kamperen met stroom vanwege medische reden, kamperen dicht bij de voorzieningen of gebruik maken van een rolstoel toegankelijke kamer/bed. We horen dan ook graag als je wilt komen en gebruik wilt maken van één van deze voorzieningen.

Veelgestelde vragen:

Het terrein

Ik heb een rolstoel, ben slecht ter been of heb een visuele beperking. Wat kan ik verwachten van het terrein van het festival?

Geef aan bij de verkeersregelaar van Graceland Festival dat je ondersteuning nodig hebt m.b.t. toegankelijkheid, zodat deze dit kan melden bij het kassateam. Hierna zet je de auto op de invalidenplek en komt een medewerker je verder helpen als je dit nodig hebt. Er is een kortere route naar het festivalterrein in jouw situatie.

Het festival heeft gedeeltelijk een verhard (maar soms oneffen) pad. Helaas kunnen we niet het hele terrein verharden of de paden versterken. We zijn voor een groot deel afhankelijk van de weersomstandigheden. Mochten paden slecht begaanbaar zijn door zware regen, dan proberen we dat op te vangen met rijstroken.

Het horeca terrein is verhard met vlonder planken. Dit is een kleine opstap die voor de meeste mensen met rolstoel (handbewogen rolstoel en elektrische rolstoel) tot nu toe geen probleem was. Op het horeca plein zijn ook lage tafels met voldoende ruimte voor een rolstoel om aan te schuiven. Voor mensen met een visuele beperking is dit plein mogelijk lastig navigeren. Ook is er vaak een tarp voor schaduw en tegen de regen waar je tegen aan kan lopen.

Bij de opbouw van het terrein wordt er rekening mee gehouden dat de doorloop paden zo veel mogelijk rolstoel toegankelijk zijn en dat deze ook voor mensen met een visuele beperking goed te volgen zijn

Alle programmatenten proberen we zo veel mogelijk rolstoel toegankelijk te maken. Soms betekent dit dat er een oprit ligt bij de in en uitgang.

De verlichting op het terrein is door middel van snoeren met lampjes die zijn opgehangen.

Bij het hoofdpodium is geen verhoging aanwezig voor mensen met een rolstoel. Ook is er geen speciaal vak afgezet waar mensen met een rolstoel kunnen gaan staan. Mocht dit voor jou toch helpend zijn, stuur ons dan een mail want dit kan dan georganiseerd worden.

Zijn hulphonden toegestaan?

De KNGF geeft het advies om geen honden mee te nemen. Neem in plaats daarvan persoonlijke begeleiding (i.p.v. begeleiding door een hond) mee naar festivals en concerten. Een concert is geen geschikte plek voor een hond en kan mogelijk schade aan de gezondheid van de hond berokkenen. Mocht je toch met een assistentie- of geleidehond willen komen, neem dan contact met ons op via info@gracelandfestival.nl.

Ik maak gebruik van een scootmobiel / handbike, is dat toegestaan? 

Uiteraard is het toegestaan om uw hulpmiddelen te gebruiken op het terrein. Als u een scootmobiel gebruikt dan is het wel belangrijk dat u met de tent manager overlegt waar u kan staan in de tent als u niet uit uw scootmobiel kan stappen. Ook wordt uiteraard verwacht dat u uw snelheid aanpast aan uw omgeving.

Aankomst en vertrek

Ik kom als daggast en heb een handicap, waar kan ik parkeren?

Er zijn parkeerplekken voor u gereserveerd en er is de mogelijkheid om een snellere route naar het terrein te nemen. Dit is verhard. Ook is er op 400 meter vanaf de ingang is er de mogelijkheid om mensen af te zetten. Veroorzaakt dit problemen? Mailt u ons dan hierover via info@gracelandfestival.nl.

Hebben jullie de mogelijkheid om een rolstoel te huren?

Er is op het Graceland Festival geen mogelijkheid om een rolstoel te huren.

Kamperen

Ik heb een medische aandoening en heb stroom nodig. Kan ik komen kamperen?

Ja, je kan komen kamperen. Er wordt een gedeelte op het kampeerterrein aangewezen voor mensen die kamperen en die stroom nodig hebben vanwege een medische voorziening. Je moet vooraf aangeven dat je vanwege een medische reden stroom nodig hebt. Bij het ophalen van je ticket krijg je dan een speciaal bandje voor aan je electra kabel. Mocht er een storing zijn dan kan het electra team direct zien wie er zo snel mogelijk weer aangesloten moeten worden. Hierbij is het dus wel belangrijk dat je doorgeeft dat je vanwege een medische reden stroom nodig hebt. 

Ik heb een handicap. Waar kan ik kamperen?

Je kan zelf bepalen waar jij wilt kamperen en wat je zelf het prettigst vind. Wil je dicht bij toiletten staan, of juist op een rustige plek? Wil je aan een verhard pad staan, of maakt dat voor jou niet uit? Als je electra nodig hebt dan zijn er aangewezen plekken waar je een plek kan zoeken. Wil je met een beperking komen kamperen neem dan even contact met ons op via de mail, dan kunnen we met je overleggen of je vooraf al een plek wilt bepalen of dat je terplekke wilt kijken waar nog plek is.

Op het terrein staat het Avonturenhuis, daar zit een rolstoel toegankelijk toilet met douche en douchstoel voor mensen met een beperking die gebruik maken van het kampeer terrein. Deze douche wordt gedeeld met andere bezoekers met een beperking.

Ik heb een handicap en kan niet kamperen, kan ik toch naar het Graceland Festival komen?

Ja je kan naar het Graceland Festival komen. Op het terrein staat het Avonturenhuis, daar zit bij de kamers voor overnachten een rolstoel toegankelijk toilet met douche en douchstoel voor mensen met een beperking die gebruik maken van het kampeer terrein. Deze douche wordt gedeeld met andere bezoekers met een beperking. Je kan contact op nemen met de organisatie als je hier gebruik van wilt maken.

Omdat wij vinden dat mensen die door hun beperking niet kunnen kamperen toch zoals ieder andere naar het festival moeten kunnen komen vragen we hiervoor vragen we hiervoor alleen een vergoeding voor gas/water/licht. Let wel op dat het toilet en douche die bij deze kamer zit ook gebruikt wordt door andere bezoekers met een handicap

Op het terrein

Zijn er rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig?

Er is een rolstoel toegankelijk toilet aanwezig in het toilet gebouw op het festival terrein en in het avonturen huis is er in het toilettenblok dat links van het gebouw zit, bij de linker deur van de toiletten een rolstoeltoegankelijk toilet. Tevens is er een rolstoeltoegankelijk toilet inclusief douche aanwezig bij de kamers in het avonturenhuis. Dit toilet is ruim, heeft beugels en heeft een wastafel in het toilet. Deze toiletten kunnen ook gebruikt worden voor mensen die een apart toilet nodig hebben vanwege stoma of verschoning. In dit toilet staat standaard geen extra stoel, die zou er wel geplaatst kunnen worden (op verzoek) als dat wenselijk is. 

Mocht er een bed nodig zijn voor liggend verschoning neem dan contact op met de organisatie, dan kunnen we kijken wat hierin mogelijk is. Er is een actieve en passieve tillift beschikbaar, wilt u hier gebruik van maken neemt u dan contact op met info@gracelandfestival.nl.

Zijn er gebarentolken en/of schrijftolken aanwezig?

Er zijn geen standaard gebaren tolken of schrijftolken aanwezig . Als er wel behoefte is aan voorzieningen voor mensen die doof of slechthorend zijn, dan komen we graag in contact en bespreken we hoe dit te realiseren is.

In de programmatenten staan stoelen gereserveerd tot 10 minuten voor aanvang van het programma onderdeel voor mensen die voorin willen zitten om beter te kunnen liplezen of het beter te kunnen horen.

Zijn er voorzieningen voor slechtzienden?

Er zijn geen voorzieningen voor slechtzienden. Als er wel behoefte is aan voorzieningen voor mensen die blind of slechtziend zijn, dan komen we graag in contact om te kunnen bespreken wat er mogelijk is.

Wel zijn er voor in de tenten stoelen gereserveerd tot 10 minuten voor aanvang van het programma onderdeel voor mensen die voorin willen zitten om het beter te kunnen zien.

Zijn er in alle tenten plaatsen voor rolstoelgebruikers gereserveerd?

Mensen met een rolstoel kunnen in overleg met de tentmanager zelf kijken waar ze gaan zitten (je bent niet verplicht om voorin te zitten). Vanwege de veiligheid en het vrij houden van de paden gebeurd dit wel in overleg.

Ook zijn er voor in de tenten stoelen gereserveerd tot 10 minuten voor aanvang van het programma onderdeel voor mensen die vanwege een beperking graag voorin willen zitten. Dit kan zijn met de rolstoel, maar het kan ook gaan om mensen die voorin willen zitten vanwege een visuele of auditieve beperking.

Zijn er in alle tenten plaatsen voor rolstoelgebruikers gereserveerd?

Mensen met een rolstoel kunnen in overleg met de tentmanager zelf kijken waar ze gaan zitten (je bent niet verplicht om voorin te zitten). Vanwege de veiligheid en het vrij houden van de paden gebeurd dit wel in overleg.

Is er ook een speciale plek voor volwassenen om je te kunnen verschonen?

Er is een ruim en rolstoel toegankelijk toilet aanwezig in het toilet gebouw op het festival terrein en in het avonturen huis. Dit toilet is ruim, heeft beugels en heeft een wastafel in het toilet. Deze toiletten kunnen ook gebruikt worden voor mensen die een apart toilet nodig hebben vanwege stoma of verschoning. In dit toilet staat standaard geen extra stoel, die zou er wel geplaatst kunnen worden (op verzoek) als dat wenselijk is. 

Mocht er een bed nodig zijn voor liggend verschoning neem dan contact op met de organisatie, dan kunnen we kijken wat hierin mogelijk is. Er is een actieve en passieve tillift beschikbaar, wilt u hier gebruik van maken neemt u dan contact op met info@gracelandfestival.nl.