Direct naar content
Logo Graceland festival

Anne van Leeuwen

  • Spreker

“In Zuid-Spanje ervoer ik voor het eerst wat verwoestijning is: het verlies aan levende bodem ontnam daar mensen, dieren, planten en microben toekomstperspectief” Anne had een droom: een boerderij opzetten in Nederland waar de vlinders door je haar vliegen, je struikelt over de kikkers en mensen graag willen zijn. Een plek waar de bodem zo min mogelijk verstoord wordt en die minstens zoveel vrucht draagt als een hedendaagse boerderij. Kortom, een plek waar overvloed geoogst wordt. Bodemzicht was geboren en Anne zag dat het goed was. “We maakten een vijver waar na drie maanden libellen verschenen, daarna koereigers en toen de buurman, een boer die zei dat hij sinds zijn jeugd geen koereigers meer had gezien”

Anne van Leeuwen (1987) heeft kennis van cultuurwetenschappen, kunst, biologie en (politieke) ecologie. Anne is een echte bouwer en kenner van de regeneratieve beweging. Bij Artis werkte ze aan de ontwikkeling van een museum over de relatie tussen mens en natuur. Ze is medeoprichter van Bodemzicht en coördinator van de leerplek aldaar. ‘Regeneratieve landbouw combineert alles: gezond voedsel, bodemverbetering, CO2 vastlegging, biodiversiteit, kennis delen.’

Nederland is al sinds de prehistorie een land waar geboerd wordt. Anne is bezig om van intensieve landbouw te gaan naar regeneratieve landbouw. Deze manier van boeren gaat niet alleen over productie, maar kijkt ook naar de kwaliteit van de bodem, het leven op en onder de oppervlakte en probeert de bodem te verrijken in plaats van uitputten. Meer toekomstbestendig voor de komende tijd dus!

Share the love!