Direct naar content
Logo Graceland festival

Robb Ludwick

Iedereen heeft vrienden nodig en zoekt naar een warme en veilige community om zich heen. Of het nou een stil verlangen is, of je al een fijne plek hebt gevonden. Tijdens Graceland Bij Je Thuis bespreekt Robb Ludwick hoe je vanuit wie jij bent, vorm kan geven aan je eigen community en welke rol God daarin kan spelen.

Robb Ludwick (1970) komt oorspronkelijk uit de VS en heeft daar literatuur en theologie gestudeerd. Sinds 1998 woont en werkt hij in Nederland bij Stichting L’Abri, een studie- en woongemeenschap waar mensen in een gestructureerde levensritme aandacht kunnen geven aan hun levens- en geloofsvragen. Daar zorgt hij samen met zijn vrouw Christa voor gastvrijheid, persoonlijke begeleiding en bijdragen in het inhoudelijk programma.

Op Graceland heeft hij het gehad over hoe God naar ons kijkt en dat het nooit de bedoeling van het evangelie is om een ander mens te moeten worden. ‘God houdt van wat Hij maakt, ook van ons als zijn beelddragers en wil dat wij tot ons recht komen.’ aldus Ludwick. ‘Ik stond stil bij de vraag: hoe kunnen wij beter naar onszelf leren kijken?

Bij Graceland bij je thuis wil Robb meer inzoomen op de vraag: hoe doen we dat met elkaar? Hoe kijk je naar een ander? Hoe kun je met liefde kijken naar een ander? ‘Ik maak hierin onderscheid tussen de community waar je voor kiest, denk aan een woongroep of geloofskring die je goed kent en met wie je een missie deelt, en een andere community; namelijk je medemens.’

Robb neemt je tijdens deze avond mee dit proces door: ‘We geven elkaar tips. Hoe ga je om met wrijving, met ego en offers? Hoe kunnen we ook naar elkaar leren kijken als beelddragers van de Schepper en ons laten verrassen?’

Daarnaast gaat het over hoe zo’n dynamiek tot een uitdagende ontdekking kan leiden. ‘In het leven met elkaar gaat het net zo vaak over wat ik geef – en misschien opgeef – als wat ik wil ontvangen.’ legt Robb uit. ‘Wat ben ik bereid om in te leveren om een community van zegen en groei met anderen te vormen? Hoe leer ik mijn grenzen bewaken zonder openheid voor de ander te verliezen?’ Het geven van en het vinden van de ruimte die we nodig hebben wordt soms een ingewikkelde, maar ook mooie dans.

Nodig Robb en daarmee Graceland uit bij je thuis. En geef je op als host of koop een kaartje voor een huiskamerlezing en praat door over dit prachtige onderwerp.