Direct naar content
Logo Graceland festival
21 april 2021

Graceland Festival 2021 XL: Het Grote Feest

Het Grote Feest
Graceland Festival 2021
XL Editie

Graceland Festival 2021 wordt Het Grote Feest. Het wordt mooier, langdurig, grootschaliger en feestelijker dan alle andere voorgaande edities. Langduriger; want we hebben nog wat in te halen na De Grote Leegte van 2021. Grootschaliger; het nieuwe terrein, scoutinglandgoed Zeewolde, biedt indien nodig zelfs plek aan duizenden mensen op anderhalve meter onderlinge afstand. Feestelijker; want het feit dat er überhaupt een festival zal zijn, doet ons bloed nu al ruisen van verwachting.

Dit jaar staat alles in het teken van feest en vieren, met dans en muziek en ontmoeting, maar bij feesten hoort ook herinneren en verhalen vertellen en het kan natuurlijk niet zonder grote en kleine rituelen: ringen bij een bruiloft, taart bij een verjaardag, slingers, versieringen, feestkleding en wat niet al.

We nemen de ruimte, op een gloednieuw terrein. En we nemen de tijd. Het Grote Feest heeft meer lange avonden dan anders, meer dagen vol ontmoetingen, meer tijd voor muziek, dans, theater, meer ruimte om te liggen in het gras, meer mogelijkheden om inspiratie op te doen, meer tijd om bij te praten en naar elkaar te luisteren.

Graceland combineert als altijd vrolijke lichtvoetigheid met inspirerende diepgang. Al in 1970 schreef theoloog Harvey Cox een pleidooi voor feestelijkheid en fantasie in het christendom. Soms hebben we genoeg van de ‘loodzware ernst, waarmee theologen over God en genot plegen te spreken’, zegt hij. Het wordt hoog tijd voor ‘meer feestelijkheid en fantasie, voor spel en plezier. Laat Het Grote Feest van 2021 de kloof overbruggen tussen ‘wereldverbeteraars en de levensgenieters, tussen de politiek geëngageerden en mystici, tussen realisten en dromers’. ‘Feestvieren is onmisbaar, willen we complete mensen worden.’ 

Feestvieren in de religieuze tradities ruimt ook altijd plaats in voor het ‘in herinnering brengen’. We vieren onze voorgangers als Festival en denken daarbij specifiek aan de herinnering die velen hebben aan het Flevo Festival. Daarom organiseren we tijdens Het Grote Feest een episch-nostalgische FLEVO REÜNIE. 

“Christelijke hoop zegt dat het reisdoel van de mens een stad is (…) waar alle onrecht en lijden is uitgebannen. Waar een grandioos bruiloftsfeest aan de gang is en gelachen wordt, waar de dans net begonnen is en de beste wijn nog geschonken moet worden.”

Laat Het Grote Feest, juist in deze vreemde Corona tijden, een onmiskenbare oproep zijn om te vieren wat er gevierd mag worden en stil te staan bij alles wat ons gegeven is.

Graceland Festival 2021 van 18-22 augustus

Share the love!

Lees ook iets anders