Direct naar content
Logo Graceland festival
01 maart 2023

Heel de Mens

‘Wat is de mens?’ vroeg een dichter zich eens af terwijl hij naar de sterren keek*. Op Graceland Festival 2023 stellen wij dezelfde vraag. De mens neemt als onderdeel van het leven op een grote planeet in een nog groter universum, een bijzondere plek in. In deze tijd, die ook wel eens ‘het tijdperk van de mens’ wordt genoemd, misschien wel meer dan ooit. We kennen het verhaal inmiddels maar al te goed. Een verhaal van schuld en schande over de mens die berucht is geworden als plunderaar van de aarde. Een verhaal dat misschien wel klopt, maar ook wel wat genade kan gebruiken.

Op Graceland Festival 2023 maken we ruimte om van een afstandje én heel diep in onszelf op zoek te gaan naar wat het betekent om mens te zijn. De mens die volgens diezelfde dichter bijna goddelijk is gemaakt*. Als soort die denkt, speelt, creëert, innoveert, bemint, verwoest, haat, voelt, kiest en handelt. En mochten we dat vergeten zijn: als soort met een lichaam. Dat complexe, wonderlijke en kwetsbare lichaam dat volgens het oerverhaal uit aarde is gevormd en de Adem is geschonken. Het lichaam dat er is om dichtbij een ander te kunnen komen, en een ander ons te kunnen laten naderen. Misschien dat daarom God ook verlangde naar een lichaam, om dichtbij ons te kunnen zijn. Hoeveel pijn daar ook mee gepaard is gegaan.

Zijn we leven vanuit dat lijf ergens onderweg verloren? Op Graceland Festival gaan we er weer naar op zoek. Want wie we zijn, moeten we niet (langer) ontkennen. Willen we als hele, complete mensen leren leven op deze prachtige aarde, dan gaan we óók op zoek naar waar we kapot zijn, de verkeerde afslag hebben genomen, het compleet hebben verkloot.

En zie, het is goed om dat te doen in de ruimte van Graceland: waar er volop genade, mildheid en vertrouwen is om er als mens helemaal te zijn. En om, als dat nodig is, een nieuwe weg in te slaan. Hiervoor komen we samen; om te rouwen én te vieren. Om onszelf eens goed in de ogen te kijken, te beleven, dansen, eten, drinken en (opnieuw) te ontdekken. Dit doen we samen, met elkaar. En voor wie wil, met God.

Wees welkom in de creatieve ruimte die Graceland is, op een fascinerende ontdekkingsreis door de verrukkende en verwarrende ervaring van het mens-zijn. Met alle heerlijke sensaties, speelse creaties, kwetsbaarheid, duisternis, licht, beperkingen, butsen, breuken, liefde en heling.

Welkom op Graceland Festival 2023: Heel de Mens.

* Psalm 8

Share the love!

Lees ook iets anders