Direct naar content
Logo Graceland festival
23 november 2020

Het Grote Feest: De kunst van de voorbereiding

Wij denken dat voorpret kan, misschien zelfs móet. Juist omdat ze een super belangrijk onderdeel is van ons mens-zijn. We duiken daarom de komende maanden zonder reserve in de voorbereidingen en de voorpret van Het Grote Feest. Dit doen we hoopvol en creatief met alle scenario’s in gedachten. De tijd in aanloop naar Het Grote Feest gebruiken we om de vreugde van het ‘uitzien naar’ en de kunst van de voorbereiding te herontdekken.

Als team vonden we inspiratie in de Deense filmklassieker Babette’s Feast, een film uit 1987 van Gabriël Axel, gebaseerd op een verhaal van Isak Dinesen. In de context van een religieuze gemeenschap (die draait rondom waarden als soberheid, bescheidenheid en zuinigheid) verlangt de uit Frankrijk gevluchte huishulp Babette ernaar een ‘echt Frans diner’ te koken voor de vrouwen die haar in huis opnamen. In de voorbereiding van dat diner geeft ze alles van zichzelf. Hoewel de gemeenschap doodsbang en geshockeerd is door de extravagantie van het diner, heeft Babette’s liefdevolle gift een onmiskenbaar transformerende kracht. Het beeld van Babette die in voorbereiding op het diner uiterst zorgvuldig het tafellaken strijkt, raakte ons. Dit is hoe we een feest willen voorbereiden. Zorgvuldig, vrijgevig, liefdevol.

Dat deze film de favoriet is van iemand als Paus Franciscus, verbaast ons niet. De paralellen met het laatste avondmaal (waarop Jezus alles van zichzelf geeft), maar ook met Het Grote Kosmische Bruiloftsfeest, zijn niet te negeren. In Openbaring 19 staat over dat bruiloftsfeest: ‘Laten we blij zijn en ons verheugen en Hem de heerlijkheid geven, want de bruiloft van het Lam is gekomen en Zijn vrouw heeft zich gereed gemaakt.’ Zij heeft zich gereedgemaakt. ‘Gereed maken’, zorgvuldig voorbereiden; het is een prachtige, liefdevolle en misschien wat vergeten kunst. In aanloop naar Het Grote Feest nodigen we jou uit om die met ons te gaan (her)ontdekken.

Hoe? Nou, als volgt: Graceland Festival heeft een jaarteam dat bestaat uit enthousiastelingen die het hele jaar door aan het festival werken. Dit jaar nodigen we jou meer dan ooit uit om op jouw eigen plek en op jouw eigen manier in te stappen in de voorbereiding. Dit doe je door een plan, een ontwerp te maken voor jouw feesttent op het kampeerterrein, jouw kostuum voor het bal, jouw slingers om het terrein mee te versieren, jouw ingemaakte, slowcooked, gefermenteerde bijdrage aan het feestmaal. Wat je ook maar wil bijdragen aan Het Grote Feest: maak het. Maak er werk van. Neem er de tijd voor. Draag bij aan de feestvreugde met het beste van jezelf.

P.S. Heb jij een mooi plan voor jouw bijdrage aan Het Grote Feest? Laat het ons weten! Ook beelden of verhalen van de voorbereiding zijn meer dan welkom. Dan kunnen wij hiervan delen met de andere feestgangers voor meer voorpret en inspiratie!

Share the love!

Lees ook iets anders