Direct naar content
Logo Graceland festival
09 maart 2020

Willem Dekker: Wat een jaar gaat het worden!

Willem Dekker programmeert muziek, theater, dans en performance kunst voor Graceland Festival 2020. Hoe doet hij dit vanuit ons jaarthema Graceland Helemaal? Hij vertelt er graag over!

Wat een jaar gaat het worden! We werken met een prachtig jaarthema: Graceland helemaal: de grote integratie. We willen meer ontdekken van de connectie tussen lichaam, ziel en geest. Voor mij staat het lichaam grotendeels voor ‘voelen’. We zijn in de westerse samenleving op grote schaal verwijderd geraakt van die krachtige oerconnectie. Op grote schaal, maar niet volledig. De kunsten zijn al eeuwenlang het bindmiddel voor lichaam, geest en ziel. Bijna iedereen heeft verhalen en herinneringen van momenten waarin kunst – of het nou ging om muziek, theater, dans of andere disciplines – je recht door de dagelijkse sleur in je hart raakte. Of dat het je lichaam liet ontspannen, of je juist liet opmerken hoe veel spanning je al die tijd met je meedroeg. Misschien dat opeens door de emotie van de klanken, tonen, woorden of beelden puzzelstukjes uit je leven op zijn plek vielen. Zo krachtig. Voor mij persoonlijk is het het mooiste stukje schepping dat God ons gegeven heeft: de mogelijkheid en de creativiteit om meegevoerd te worden, ontroerd te worden, tot diep in je hart geluk of pijn te voelen als je naar muziek luistert, danst of theater ziet.

In het muziekprogramma uit het jaarthema zich in dat er komend jaar meer gedanst gaat worden dan ooit. Herinner je hoe Flight Brigade het afgelopen jaar het bospodium omtoverden tot een kolkende massa? Dit jaar weer en meer van dat, in de Zonnehal! Maar we gaan ook juist het tegenovergestelde ontdekken: verstilling. Door prachtige artiesten zoals David Åhlén die in Zweden met zijn gezin in een klooster woont, en die verstilling op een prachtige manier in zijn muziek verwerkt. Of Barth die naast zijn werk als bassist voor menig (ex-)Graceland artiest een eigen project heeft waarin hij je meeneemt in een sferische tocht door je hart en je hoofd. Of Mevrouw Tamara die unieke teksten met combineert met haar heerlijke zangstem en prachtige persoonlijkheid.

Daarnaast hebben we een act weten te strikken voor Graceland waar we bijzonder blij mee zijn: Wildwood Kin uit Engeland bestaande uit Beth en Emillie Key en hun nicht Meghann Loney. Het trio maakt prachtige, meerstemmige folk, geïnspireerd door grootheden als Simon & Garfunkel, Fleetwood Mac en Fleet Foxes. Door hun teksten klinken vrijheid, liefde en geborgenheid door. Een prachtige match met Graceland Festival. Ze speelden in Nederland al in Paradiso, op Eurosonic en dus komend jaar Graceland Festival.

En om met iets heel bijzonders af te sluiten: Lotte Pen. Lotte gaf ons afgelopen jaar op het bospodium al meer dan een bijzonder voorproefje voor wat ons dit jaar te wachten staat. Waar het vorig jaar nog bij een concert bleef pakt ze dit jaar vol uit met Pelgrim, een muzikale pelgrimstocht. Ze neemt jou als bezoeker mee op een muzikale, meditatieve wandeling met een koptelefoon waarop je begeleid wordt in je wandeling met onder andere haar eigen geschreven muziek. De wandeling eindigt vervolgens op een prachtige manier. Bewegend op de kadans van de muziek sluit Pelgrim naadloos aan bij het thema van dit jaar. Lotte biedt je een volledige ervaring aan waarbij de bezoeker door een meditatieve wandeling helemaal aanwezig is bij het concert dat de wandeling afsluit. 

En mooie mensen, dit is nog maar het begin. Er komt nog zo ongelofelijk veel prachtigs jullie kant op. Muziek, (straat)theater, sprekers, dans, workshops… We kijken er naar uit het met jullie allemaal te mogen gaan delen in de weken die komen!

Share the love!

Lees ook iets anders