Direct naar content
Logo Graceland festival
20 december 2023

Ademmeditatie met podcast: Graceland Op Adem

Utrecht – Graceland brengt op 1 januari Graceland Op Adem uit, een meditatie-podcast die je laat vertragen en helpt tot rust te komen, geïnspireerd door eeuwenoude christelijke gebruiken. De Graceland Retreat is uitverkocht, maar voor personen die niet kunnen deelnemen is er ook rust door middel van de podcast. Hiervoor werkt Graceland samen met Jan Verduijn, bekend van meditatie community  Op Adem, hij neemt de luisteraar mee door verschillende meditaties en ademoefeningen. Een maand lang, elke werkdag een oefening met een ander thema. ‘Ik heb dit zelf ook steeds weer nodig en met de fijne oefeningen van Jan kom ik echt tot rust,’ vertelt Gerda van Veen, directeur van Graceland Festival.

Jan Verduijn, de stem van de podcast, is al jaren bezig met ademoefeningen. Dit begon in een heftige periode. ‘Toen mijn vrouw overleed, merkte ik dat ik niet kon bidden. Maar mijn adem volgen, en daar een klein gebed bij uitspreken, dat lukte wel. Dat ben ik steeds meer gaan doen.’ Uiteindelijk ontstond het verlangen een plek te maken voor andere mensen om tot rust te komen, ook op een spirituele manier. Dit werd de pioniersplek Op Adem: ‘Het is een beweging van jonge mensen die elkaar helpt tot rust te komen door meditatie, community, ademwerk en gebed.’

De podcast speelt in op een behoefte die speelt in de maatschappij: ‘We zijn op zoek naar rust, juist na deze drukke decembermaand,’ zegt Rikko Voorberg, artistiek leider van Graceland Festival. ‘We willen iets bieden waarbij we op adem komen en geïnspireerd raken.’ De podcast sluit naadloos aan op de Graceland Retreat die van 6-7 januari plaatsvindt. ‘Onze uitverkochte retreat is niet door iedereen te bezoeken. Met de podcast creëren we iets in de lijn van een traditie van monniken, én het is voor iedereen beschikbaar.’ Daarbij is het geen modegril, maar iets dat christenen al duizenden jaren doen.

Graceland Op Adem
Deze podcast helpt om te vertragen, op ademhaling te focussen door meditatie. ‘Een maand lang is er elke werkdag een aflevering waarin je door mij wordt meegenomen in ademoefeningen die je laten vertragen en zorgen voor een rustmoment. ‘Of je je dag er nu mee begint of ermee eindigt,’ legt Jan uit. ‘Elke dag heeft een ander thema en brengt je een bewust rustmoment in je dag, die je meeneemt in je dagelijks leven.’ Je hoeft geen ervaring te hebben, de podcast begeleidt je. 

Samenwerking
Gerda van Veen vertelt over de samenwerking: ‘We zijn erg blij dat we deze podcast met Jan & Op Adem en de Protestantse Kerk mogen maken, we hebben hetzelfde doel voor ogen: rust en inspiratie bieden aan de zoekende mens.’

De podcast is te luisteren op spotify, daar kun je nu al de preview luisteren. Wil je niks missen? Volg de podcast daar. Vind je hem leuk? Laat dan een beoordeling achter, zo vinden anderen de podcast sneller.

Share the love!

Lees ook iets anders