Direct naar content
Logo Graceland festival
27 oktober 2023

Internationale lancering van ‘Prayers for Peace’ in tijden van oorlog

Amsterdam, 26 oktober 2023

Terwijl de oorlog in Gaza en Israël woedt, klinkt een lied van verbinding. ‘Prayers for Peace’, in opdracht van Graceland Festival gecomponeerd door Nani Vazana, is een grensdoorbrekende muzikale performance waarin een Islamitisch gebed (door Hicham Laaraari van het Huis van Vrede, Almere), een joods gebed (door internationale artiest Nani Vazana) en een christelijk gebed (door de Nederlandse artiest Alice Hoolsema / Mooizaam), samenvloeien in een uniek en harmonieus werk dat hart en ziel van elke luisteraar raakt. 

Op vrijdag 27 oktober aanstaande, de dag waarop Paus Franciscus oproept tot bidden en vasten, wordt de videoclip internationaal gelanceerd op verschillende online platforms, zoals het YouTube-kanaal van Nani Vazana. Hiermee willen de initiatiefnemers Graceland Festival, PopUpWerk en Nani Vazana, een statement van hoop en verbroedering maken in tijden van oorlog. 

De vraag is namelijk: Kunnen religies in al hun verscheidenheid elkaar vinden in harmonie? De gewelddadige geschiedenis van de wereld en de wereld van nu lijken daartegen te getuigen. Initiatiefnemer Rikko Voorberg: “Toch is de verbinding groter dan dat wat de religies van elkaar scheidt, tegenover het geweld zetten we de kunst, tegenover afkeer een gezamenlijk gebed. Ik werd geïnspireerd door de interreligieuze gebedsoproep die in Marokko klonk tijdens het staatsbezoek van Paus Franciscus in 2019. En vroeg toen de Joods-Marokkaanse artiest Nani Vazana om een compositie te maken vanuit de Islam, het Jodendom en het Christendom.” 

Nani Vazana hoefde niet lang na te denken toen ze dit verzoek kreeg: “Mijn grootmoeder leefde als Jodin in Marokko, een land waarin mensen van verschillende religies al eeuwenlang in vrede samenleven. Ik vond het een mooie uitdaging om de islamitische gebedsoproep, een Joods lied over het verwelkomen van engelen van vrede en het christelijke ‘Amazing Grace’ in één lied te verwerken. In dit lied maak ik geen politieke keuze voor een van de drie godsdiensten, al denk ik dat het in deze tijden van oorlog ook zeker een statement kan zijn om voor vrede te kiezen.” 

De uitvoering van ‘Prayers for Peace’ heeft sindsdien heel veel impact gehad op de duizenden bezoekers van de diverse Graceland Festival edities waar de compositie uitgevoerd werd, alsmede op het publiek van de Jurjen Beumer-lezing door Rikko Voorberg in Haarlem begin oktober. Daar werd de oproep beantwoord met een minutenlange staande ovatie van mensen waar de tranen in de ogen stonden – en dat vóórdat de oorlog tussen Israël en Hamas zo’n grimmige wending nam. 

Met dit project brengen de makers iets van licht en hoop in het gepolariseerde gesprek: het is een impliciete en artistieke uitnodiging om de ander te zoeken, verbindingen te creëren en om met een ander oog naar de broedertwisten te kijken die tussen religies en culturen woeden:

Peace on you, angels of peace, angels of heaven.

Come down and bring peace on earth, heaven on earth.

You are welcome here, angels of peace.

Share the love!

Lees ook iets anders