Direct naar content
Logo Graceland festival
07 maart 2024

Dance Ecstatic With Grace: wat is dat eigenlijk?

Tijdens de Graceland PaasNacht kun je de paasmorgen in dansen met een Ecstatic Dance-sessie begeleid door Rik Zutphen, a.k.a. De Droominee. Hij noemt het Dance Ecstatic With Grace: “Het gaat vooral over loslaten. Het is een muzikale reis, dwars door bergen en dalen. In het samenzijn, met even minder hoofd en het loslaten van het lichaam (of: het Lichaam?), kan er iets nieuws ontstaan. Naast tranen komt er vaak heel veel vreugde vrij!”

Voordat de Droominee spoken word performer werd of iets met taal deed, was hij danser. Als kind al deed hij het liefst Michael Jackson na en later, als tiener, werd het meer hiphop en streetdance. Altijd werd hij blij van dansen! Rik: “Ik hou ervan als er een reis of een verhaal dwars door de muziek zit. Als er ruimte zit in de grooves en het ritme om gewoon even bewust en diep te voelen.” 

“Bij Ecstatic Dance zijn een aantal basisafspraken belangrijk: je begint en je eindigt samen, er zijn geen pottenkijkers. Telefoons staan uit zodat het zonder afleiding en foto’s of filmpjes veilig is om helemaal los te laten. Om de intentie van het dansen in beweging te houden wordt er niet gesproken; de enige communicatie is via glimlachen, het lijf, de ogen. Het is de bedoeling om dansend door de emoties te gaan, maar alles ook onderbewust te voelen.”

Naast Dance Ecstatic With Grace in de nacht, begeleidt Rik ook de morning rave. De Droominee vat het kort samen:

Het wordt dus misschien wel spannend, maar ook bijzonder. “Ik daag je uit om echt te dansen alsof niemand kijkt.” zegt de Droominee. “Om het eerste ongemak voorbij te gaan en vervolgens te ontdekken waar er vrijheid kan ontstaan in je lichaam. Als je iets aan je lijf of energie hebt, kun je een stoel nemen en gewoon bewegen met wat je kunt bewegen. In dat geval ben je ook een meedoener, een meebeweger. Bij de Graceland Retreat gingen mensen genadevol los, en dat is fantastisch mooi.”

Kom ook naar de Graceland PaasNacht en vier Pasen zoals je het nog nooit gevierd hebt! Het hele programma lees je hier en tickets vind je daar.

Share the love!

Lees ook iets anders