Direct naar content
Logo Graceland festival
14 maart 2024

“In Pasen zit de paradox van het leven”

Nog twee weken en dan begint de Graceland PaasNacht! Rituelenmaker en theoloog Elisabeth de Bruijn leidt ons door de avond de nacht in, naar de ochtend van de volgende dag. Wat zijn dat, rituelen?

Elisabeth: “Een ritueel is een gewone handeling die een diepere betekenis krijgt. Een handeling omdat je daadwerkelijk iets doet, de diepere betekenis omdat een ritueel het verbeeldende van de mens raakt. We oefenen iets, en dat kan groter worden in de handeling zelf. Het branden van een kaars, waarbij het druppelende kaarsvet symbool staat voor onze tranen is zo’n voorbeeld. Dan hoop ik dat er iets diepers gebeurt, dat je er iets bij voelt.”

Pasen is een feest als geen ander volgens Elisabeth. Veel feesten hebben iets zoetigs, maar bij Pasen is dat anders. Nergens liggen lijden en vreugde zo dichtbij elkaar als bij het paasfeest. “In Pasen zit de paradox van het leven, want zo is het leven ook! Zonder pieken geen dalen. Zonder Goede Vrijdag geen Paaszondag. Pasen is hoop en dat is heel goed nieuws!”, zegt Elisabeth. 

“Het gaat over kapot gaan en weer heel worden. Wij mensen maken ook steeds dat soort transformaties door. We gaan kapot en staan weer op. Ieder mens is een paasverhaal, in die zin. In de rituelen komt dat terug, gaan we daarnaar op zoek. Waar ga jij stuk aan? En heb jij wel eens je opstandingskracht ervaren in dat stuk gaan? Dan komt er altijd een verhaal.”

Vier het lijden en het leven met Elisabeth en ons tijdens de Graceland PaasNacht! Meer informatie en tickets vind je hier.

Share the love!

Lees ook iets anders