Direct naar content
Logo Graceland festival
07 juni 2021

Talent in actie: de vrijwilligers van Graceland

Vrijwilligers kiezen ervoor om hun talenten in te zetten om samen het festival op te bouwen. Zonder deze mensen kun je geen festivalbandje ophalen, een vette hap halen bij de frietkar of je even terugtrekken op een schone wc. Hoe is het om vrijwilliger te zijn op het Graceland Festival? Wij zetten drie vrijwilligers in de spotlight!

Wil jij dit jaar samenwerken met o.a. deze drie toppers? Meld je dan aan als vrijwilliger! Op deze pagina lees je over de teams en de voordelen die je ontvangt als vrijwilliger.  

Lara :: Medewerker horeca

Ik heb twee jaar gewerkt in het horeca team en dan vooral in de friettent. Dit jaar werk ik voor de derde keer mee! Toen ik voor het eerst werkte als vrijwilliger op Graceland had ik een 
bijbaantje in een patatzaak en het leek me leuk om dit ook te doen op het festival, dus koos ik voor het horeca team. Toen ik me aanmeldde als vrijwilliger was ik al twee keer 
als bezoeker op Graceland geweest. Het leek me leuk om nog meer deel te zijn van het festival en om lekker aan het werk te gaan tussen het programma door. Wat leuk is aan werken op Graceland is de gezelligheid. Zeker met het werken in de horeca heb je best wel veel contact met bezoekers en andere vrijwilligers. Je krijgt heel goed de sfeer mee van het festival. Soms is het zo dat je een stukje programma mist, omdat je dan staat ingeroosterd om te werken. Maar vaak is er wel wat te regelen en kan je wel ruilen ???? De korte gesprekjes met de bezoekers vind ik zeker een hoogtepunt op het 
festival, of het goede samenwerken als het druk is. Als vrijwilliger heb je een mix van werken, gezelligheid en het festival programma. Volgens mij is dat de perfecte mix voor een super leuk 
festival! 

Martijn :: Vrijwilliger Opbouw/Afbraak

Mijn eerste jaar als vrijwilliger ben ik begonnen bij het Elektra team. Ik was toen nog bezig met mijn opleiding Elektrotechniek en dacht dat dat wel handig zou zijn. Tijdens het opbouwen van het festival ben ik erachter gekomen dat ik mijn elektra kennis niet per se nodig had. 

Vanaf mijn derde jaar Graceland ben ik begonnen bij het opbouw/afbraak team. Ik denk dat bij dit team de meeste fysieke uitdaging ligt. Dit was dan ook exact de reden dat ik bij dit team wilde werken. Als team er helemaal voor gaan en alles geven om een mooi festival op te zetten. Het idee om mij als vrijwilliger op te geven was, waarschijnlijk net als veel andere mensen, om geld te besparen. Het meedraaien als vrijwilliger was zo goed bevallen dat ik de jaren daarna ook als vrijwilliger bleef helpen. Zodra de datum bekend is van de volgende editie krijgt dit meteen een mooi plekje in de agenda. Andere afspraken en vakanties moeten hier dan maar omheen gepland worden. Het leukste aan het werken op Graceland vind ik het contact met mensen. Sinds dat wij, mijn vrouw en ik, vrijwilliger zijn bij GLF hebben we veel nieuwe vrienden gemaakt. Werken op GLF voelt dan als thuiskomen. Je mag zijn wie je bent en dat wordt volledig geaccepteerd. Naast het opbouwen en buffelen vind ik de gesprekken die vaak ’s avonds plaatsvinden samen met een kampvuurtje en een biertje erg gaaf. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt die ik ook spreek buiten Graceland om. Daarnaast was ik in GLF 2019 ook als artiest werkzaam. Samen met Bob Venus onder de naam Barmhart hebben we mensen een experience laten beleven. De reacties op deze experience vond ik erg mooi. We mochten veel mensen raken en inspireren. Graceland Festival voelt als een grote familie. Om dit nog meer te kunnen ervaren moet je echt als vrijwilliger naar het festival.  

Geesje :: Teamleider Kassa & Info

Ik heb altijd gewerkt in het Kassa/Muntverkoop/Merchandise/Info-team, Het Grote Feest wordt voor mij het zesde jaar. Het Kassa&Info-team is een superleuke plek om te werken, je bent het visitekaartje van het festival bij de kassa en op het festivalterrein is de infotent een gezellig trefpunt voor bezoekers en medewerkers. Door vrijwilliger te zijn maak je het festival op een heel bijzondere manier mee en je hebt meteen een groep mensen om mee op te trekken. Het leukste aan werken op GLF is dat je een stukje mag bijdragen aan de festivalbeleving van de bezoekers. De gezelligheid onderling met het team maakt het ook een topbeleving. Ik kan, ondanks dat ik vrijwilliger ben, toch heel veel meemaken van het festivalprogramma.  
 

Een van mijn mooiste festivalmomenten was een ontmoeting met twee bezoekers. De eerste bezoeker had per ongeluk teveel kaarten gekocht en wilde die graag annuleren en het geld terugkrijgen. Ik legde uit dat dit na het festival geregeld kon worden. De bezoeker was het daar niet mee eens. We kregen daar een fikse discussie over, waarin ik echt op mijn strepen moest staan als teamleider. Aan het eind zei de man dat het al niet meer hoefde van hem, ik moest de kaartjes maar geven aan de eerstvolgende bezoeker aan de kassa. Ik deed een schietgebedje: laat diegene die een kaart gratis krijgt het ook echt nodig hebben. Ik moest even wachten op iemand die nog een nieuwe kaart kwam kopen, maar daar kwam hij, een verlegen man voor de kassa. Ik legde uit dat hij een gratis kaart kreeg, die iemand anders voor hem had betaald. De man barstte in tranen uit. Wat bleek, hij had een heel zwaar jaar gehad en een vriend had hem getipt om naar GLF te komen. Hij had er eigenlijk het geld niet voor. En juist die ochtend had hijzelf gebeden: ‘God, als u er echt voor mij bent, wilt u dat dan laten zien.’ Voor hem was dit echt het teken dat hij nodig had, dat God hem gehoord en gezien had. Wat een prachtig moment. Maar misschien bijna net zo mooi was dat ik de man die in eerste instantie zo boos was geworden daarna tegenkwam. Ik sprak hem aan om te vertellen wat er was gebeurd aan de kassa. Ook hij was er stil van en we konden het voorval samen op een positieve manier afronden. Toen ik hem later in het weekend weer zag konden we elkaar met een opgewekt gevoel groetten. Ook dat is Graceland!  
 

Ik zou iedereen adviseren om zich aan te melden als vrijwilliger als je het festival wilt meemaken vanaf de achterkant, deelnemen en je steentje bijdragen. Je leert een groep leuke mensen kennen. Eten met elkaar, ’s avonds nog even napraten bij de tent. En het is ook nog eens een stuk goedkoper. Meewerken is echt een goed idee!  

Share the love!

Lees ook iets anders