Direct naar content
Logo Graceland festival
19 april 2023

Reis van de mens

Share the love!

Tijdens Graceland Festival 2023 Heel de Mens kun je in één lang zomerweekend de hele levenscyclus van een mens volgen. Een tikje ambitieus misschien, maar als Graceland Festival geloven we dat de kracht van muziek, kunst en goede ideeën je in één intens inspirerend weekend mee kan nemen op de hele reis van de mens.

Op donderdag beginnen we met de geboorte van de mens. En daarna nemen we het grootste gedeelte van het festival de tijd voor de lange, turbulente, fascinerende periode tussen geboorte en sterven. Een periode waarin het leven een weg is van opgroeien, leren, kiezen en ontwikkelen.

Bij het (op)groeien als mens komen allerlei grote vragen kijken, waar we graag ruimte voor scheppen. Zoals de vraag ‘wie kan ik vertrouwen?’. Onder wiens invloed sta jij, en is dat een gezonde invloed? Reinier Sonneveld neemt je mee naar het kwetsbare gebied van (religieuze) manipulatie, waar hij het boek Reli Detox over schreef.

Of je vraagt je af wat je (gender)identiteit is, en hoe je te verhouden tot verwachtingen die daarbij horen. Sem Jansen maakte de reis van Britt naar Sem, en creëerde daar een steengoed muziekproject omheen. De show Boys Won’t Be Boys is een vrolijke aanklacht én ode aan het hokje ‘man’.

En breng jij je reis als mens door als een hoofd op pootjes, of wil je leven als heel mens met een heel lichaam? Huub ter Haar vertelt hoe hij zijn lichaam terug vond, en sindsdien zelfs durft te claimen dat er zonder lichamelijkheid geen spiritualiteit bestaat.

Dan nog de vraag of je alleen reist, of samen met anderen. Volgens psychiater Esther van Fenema hebben we massaal de verkeerde afslag genomen met een doorgeslagen individualisme. In haar boek ‘Het verlaten individu’ geeft ze woorden aan een persoonlijke zoektocht rond de vraag waarom we zo weinig verbinding voelen met elkaar en zo veel mensen eenzaam ronddolen in het leven.

Maar ook als we samen op pad zijn door dit leven kunnen we onszelf de vraag stellen of we écht samen zijn. Of écht iedereen mee mag en kán doen. Willemijn Döpp wil graag met jou een gesprek op haar rolstoelniveau aangaan, en de vraag in het midden leggen hoe iederéén, ongeacht het functioneren van hun lijf, mee kan doen in de kerk en de samenleving.

Als je denkt dat het een loodzwaar weekend wordt: niets is minder waar. Want we gaan het leven al lachend, spelend en creërend tegemoet. We ontmoeten elkaar aan de tafel met goed eten en drinken. We zien onze oude en nieuwe vrienden bij een goed biertje diep in de nacht of de ochtendkoffie in het zonnetje bij een pianoconcert. We dansen en dromen weg, we verstillen en bidden, we laten ons meevoeren op de aanstekelijke ritmes van de gypsyjazz van Marion & Soboband, en laten de lach van diep van binnen omhoog borrelen en bulderen bij de aller allereerste editie van de Gracy Comedy Club!

Welkom op Graceland Festival 2023 Heel de Mens!

Lees ook iets anders